Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei.

Wat moet ik weten over het coronavirus?

Symptomen en verspreiding

Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus van de familie van de coronavirussen. Dit virus (SARS-CoV-2 genoemd) wordt gemakkelijk van mens op mens overgedragen. Je kunt met het virus besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • hoest
  • kortademigheid
  • koorts
  • spierpijn
  • vermoeidheid
  • verlies van geur- en smaakzin
  • verstopte neus
  • keelpijn
  • diarree

Heb je één van deze symptomen? Contacteer NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool. Als blijkt dat je je best laat testen, krijg je via de tool een testcode. Hiermee kan je een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheker. Op deze lijst vind je de apothekers bij wie je een tekst kan laten afnemen. Als je een hoger risico op ernstige COVID-19 loopt (bv. bij zwangerschap, diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, enz) raadpleeg je wel best een arts.

Sommige mensen hebben het virus maar hebben geen symptomen

Als je hoest of niest vliegen er kleine druppeltjes in de lucht. De meeste besmettingen gebeuren via langdurig nauw contact (meer dan 15 minuten op minder dan 1,5m). Sommige microdruppels kunnen langdurig in de lucht blijven hangen en onder bepaalde omstandigheden ook mensen besmetten op meer dan 1,5m. Indirecte besmettingen kunnen ook veroorzaakt worden door contact met besmette druppeltjes op voorwerpen en oppervlakten (bijvoorbeeld deurklinken). Het is daarom belangrijk om je nauwe contacten te beperken, afstand te houden, regelmatig je handen te wassen/ontsmetten en activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht te doen of anders een mondneusmasker te dragen en de ruimte goed te verluchten.

Heb je nog vragen? Lees dan hier meer.

Mondneusmaskers

Meer informatie over waar en hoe je een mondneusmasker draagt.

Testen op het coronavirus

Meer informatie over testen op het coronavirus.

Quarantaine en isolatie

Meer informatie over quarantaine en isolatie en wat je precies moet doen.

Contactopvolging

Meer informatie over het contactonderzoek.

Vaccinatie

Meer informatie over vaccinatie.

Handige tools

Heb je symptomen die kunnen wijzen op corona? Of had je een hoogrisicocontact? Deze tools helpen je snel op weg, zonder tussenkomst van een call center of arts.

handige tools voor testing en contactopvolging